Det verkar vara mode med macarons i svenskfinland just nu! Första gången jag testade på detta: Här kommer min version av citron och choklad macarons:

ca. 25 stycken
 
Macaron:
  • 100 g mandelpulver/finkrossad mandel
  • 110 g äggvita (ca 3 äggvitor)
  • 4 msk socker
  • 200 g florsocker
  • Finrivet skal från 2 citroner / 4-6 msk kakao (enligt tycke)

Smörkräm:

  • 2 stora äggvitor
  • 100 g socker
  • 130 g rumstempererat smör
  • Saft från 1 citron / 4-6 msk Kakao (enligt tycke)
Gör såhär:
1.
Blanda mandelpulvret med florsockret och citronskal eller kakao
 
2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Du ska kunna hålla skålen uppochned utan att marängen glider ut!
 
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös.
Tips: Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
 
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Har du inte en sprit går det lika bra att laga en egen genom att klippa av hörnet på en plastpåse (var dock försiktig då du klämmer ut smeten)
 
5. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
 
6. Värm ugnen till 150 grader. Grädda ca 11-13 minuter. Ett tips är att försiktigt trycka från sidan på macaronskalet för att se om de är klara, rör själva toppen på sig är de inte klara.
 
7. Låt svalna helt och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
Observera: Silikon bakplåtspapper fungerar inte lika bra som engångbakplåtspapper
 
Smörkräm
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
 
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta bort skålen från värmen.
 
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter.
Tips: Oroa dig inte om smörkrämen skär sig, det är lätt fixat! Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.
 
5. Tillsätt skal och saft/kakao och vispa ett par minuter tills smörkrämen är slät. Här kan du med fördel smaka av själv under tiden du lägger till smakerna för att få det enligt eget tycke!
 
6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.
 
Tips: Vill man inte ha så många, men flera smaker kan man dela på degen i två skillda skålar innan smaksättning.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej